מוסמכים רשות הטבע והגנים

לוכדי נחשים בצפון

-24 שעות מיידי -
-פריסה רחבה-

פעולות מיידיות עד להגעת לוכד נחשים בצפון

המחשה כיצד נחש נכנס לבית

שלב 1 לפני הגעת לוכד הנחשים בצפון

ראשית, אין להיבהל או להיכנס לפניקה ,שמרו של קור רוח עד הגעת לוכד הנחשים.

לעולם אל תנסו לגעת, לתפוס או להרוג את הנחש.

פנו את החדר מחיות מחמד, ילדים ואנשים אחרים.

במידת האפשר, סגרו את כל הדלתות והחלונות. השתמשו במגבת כדי לחסום את כל הרווחים מתחת לדלתות.

מומחה לנחשים עונה לשיחה במוקד

שלב 2 התנהלות במהלך המתנה ללוכד הנחשים בצפון

שמרו על קשר עין עם הנחש כמובן ממרחק

במידת האפשר צלמו את הנחש ושמרו בשביל לשלוח לזיהוי

חייגו אלינו ולא משנה מה השעה ,בשביל זה אנחנו כאן כל חברי הצוות הינם לוכדים מוסמכים רשות הטבע והגנים, כל המוקדניות הינם נשות מקצוע בתחום הזוחלים   

אנחנו נדריך נזהה את סוג הנחש ובמידת הצורך לפי בקשתכם נגיע ללכוד 

לוכד נחשים מחזיק נחש

שלב 3 פעולות לאחר הגעת לוכד נחשים בצפון

אנו נעשה כל מאמץ על מנת להגיע מוקדם ככל האפשר נלכוד ונרחיק את הנחש כמובן מבלי לגרום לו לנזק

 במידת הצורך נעביר אותו לביה”ח לחיות בר ברמת גן על פי הנחיות ראשות הטבע והגנים 

עד שנגיע זכרו להקפיד לשמור על קשר עין

תוכן העניינים (לחץ לפתיחה)

הסבר מקיף על הליך לכידת הנחשים בצפון והדרכה ללוכדים

ניתן להפעיל כתוביות בהמשך המאמר קטעי וידאו נוספים בנושא וגם ג'ימי מקבל הכשה באף

מבוא

בלב ירושלים, במקום שבו אבן עתיקה פוגשת את הקצב הסואן של המודרניזציה, נפרש ריקוד עדין – ריקוד בין יראת כבוד להיסטוריה לבין האתגרים הפרגמטיים של דו-קיום. בתוך הפסיפס הזה טמונה סוגיה שנויה במחלוקת: נוכחותם של נחשים. כאן, הנרטיב הכובש של לכידת נחשים משתלב במרקם המורכב של העיר, שבו מסורת, שימור ובטיחות מתנגשים.

במאמר זה נחקור נלבן ונפרט הכל אודות לכידת נחשים בצפון הרי לא מעט פעמים מוצאים נחש בבית,נדון מה נדרש מלוכד נחשים בצפון, מהם הנחשים הנחוצים בצפון,וכיצד ניתן להתגונן מפני נחשים בצפון.

ביראת כבוד מהולה בהתרגשות נספר ונתאר את הליך קבלת הרישיון ללכוד נחשים בצפון ,וננסה לדון בטכניקות הנצרכות כדי ללכוד נחשים בצפון.

 בהמשך המאמר קטעי וידאו נוספים הנושא וגם ג'ימי מקבל הכשה באף

לעיון נוסף – לוכד נחשים בקרית יערים טלזסטון

לוכד נחשים במבשרת ציון.

 

לוכדי נחשים בצפון

עם התקרבות החורף ומעבר לתקופת החום, גם פעילות הנחשים בצפון גוברת והסכנה עולה. בזמן זה, הנחשים חופשיים לחלוטין להסתובב ולהיכנס לאזור מגורי האדם, לא מעט פעמים מוצאים נחש קטן בבית. על פי הסטטיסטיקות, בחודשי הקיץ מתבצעות קרוב ל 1500 לכידות בחודש ברחבי הארץ (הנתונים לא מוחלטים אלא על פי הערכות) נחשי צפע ארצישראלי וזעמן שחור נמצאים בראש הרשימה. אם ארע לכם מקרה של היתקלות בנחש בצפון, כדאי להזמין לוכד נחשים לביצוע הלכידה בצורה מקצועית, או אף רק להתייעץ טלפונית בנוגע לסוג הנחש והדרכה מהי  הדרך הנכונה להתנהג במקרה הנוכחי.

 העולם האניגמטי של לוכדי נחשים בצפון ישראל

מבוא

צפון ישראל, על נופיה המגוונים והמגוון הביולוגי העשיר, היא ביתם של מגוון חיות בר, כולל מגוון מיני נחשים. בין הסיפורים המשתלבים על תרבויות עתיקות וחיים מודרניים, פועלת בשקט קבוצה של גיבורים לא מושרים – לוכדי הנחשים. אנשים אלה, חמושים בידע, מיומנות והבנה עמוקה הן של התנהגות הנחש והן של המערכת האקולוגית המקומית, ממלאים תפקיד מכריע בשמירה על האיזון העדין בין בני האדם לבין היצורים הללו שלעתים קרובות אינם מובנים כהלכה.

מגוון נחשים בצפון ישראל:

האזורים הצפוניים של ישראל מתהדרים במגוון יוצא דופן של מיני נחשים, החל מהצפעים הארסיים ועד הקולוברידים הלא ארסיים. בין התושבים הבולטים ניתן למנות את הצפע הארצישראלי (Vipera palaestinae), נחש החתול האירופי (Telescopus fallax), והמרוץ האלגנטי (Platyceps elegantissimus). כל מין תורם לשטיחים המורכבים של המערכת האקולוגית המקומית, וממלא תפקידים אקולוגיים ייחודיים.

האמנות העתיקה של תפיסת נחשים

מסורת תפיסת הנחשים באזור מתחילה מאות שנים, ומשתלבת במרקם התרבותי וההיסטורי של ארץ הקודש. בימי קדם, קסמי נחשים היו נערצים על יכולתם להתמודד עם היצורים המסוכנים הללו, לעתים קרובות, בקלות לכאורה. כיום, התפתחה אומנות תפיסת הנחשים, תוך שהיא ממזגת ידע מסורתי עם טכניקות מודרניות ומחויבות לשימור חיות בר.

לוכד הנחשים המודרני

בצפון ישראל העכשווית, לוכדי נחשים הם אנשים המוקדשים לשמירה על בטיחות האדם והרמוניה אקולוגית כאחד. חמושים בכלים מיוחדים, ציוד מגן ושפע של ידע על התנהגות נחשים, אנשים אלה מגיבים לקריאות של אזרחים מודאגים, עסקים או סוכנויות ממשלתיות ללכוד ולהעביר בבטחה נחשים שעלולים להוות איום.

כלי המסחר

לוכדי נחשים בצפון ישראל משתמשים במגוון כלים שנועדו להבטיח את שלומם של הנחש והמטפל כאחד. ווי נחש, מלקחיים ושקיות נחש הם חלק מהציוד החיוני המופעל במהלך הלכידה וההעברה. המטרה היא למזער את הלחץ על הנחש תוך הבטחת המטפל שומר על מרחק בטוח.

חינוך ומודעות ציבורית

מעבר לתפקידם כלוכדי נחשים, אנשים אלו משמשים גם כמחנכים ושגרירים לשימור נחשים. מתוך הכרה בחשיבות של פיזור מיתוסים וטיפוח הבנה, לוכדי נחשים רבים מעורבים באופן פעיל עם קהילות מקומיות, בתי ספר ושמורות טבע כדי להקנות ידע על התנהגות נחשים, משמעותם האקולוגית וחשיבות הדו-קיום.

יום בחיי

יום טיפוסי ללוכד נחשים בצפון ישראל הוא הכל חוץ צפוי. שיחות עשויות להגיע מאזורי מגורים, שדות חקלאיים, או אפילו מסביבות עירוניות. בתחושת דחיפות חדה, לוכדי נחשים מגיבים לקריאות מצוקה, בוחנים היטב את המצב לפני יישום דרך הפעולה המתאימה ביותר.

האתגרים:

תפיסת נחשים אינה חפה מאתגרים. נחשים ארסיים, במיוחד, דורשים מגע עדין וגישה מהירה והחלטית. האופי הבלתי צפוי של התנהגות נחשים מוסיף אלמנט של סיכון לכל מפגש. יתר על כן, לוכדי נחשים מתמודדים לעתים קרובות עם תפיסות שגויות ופחד מהציבור, מה שמדגיש את הצורך בקמפיינים של חינוך ומודעות מתמשכים.

שיקולי שימור ואתיים

לוכדי נחשים בצפון ישראל לא מתמקדים רק במתן מענה לקריאות חירום אלא גם מעורבים באופן פעיל במאמצי שימור נחשים. מתוך הכרה בחשיבות השמירה על אוכלוסיות נחשים בריאות לאיזון אקולוגי, אנשים אלו דוגלים בהגנה על בתי גידול טבעיים ופועלים להפרכת מיתוסים התורמים לפגיעה מיותרת בנחשים.

מעורבות ותמיכה בקהילה

שיתוף הפעולה בין לוכדי נחשים לקהילות מקומיות חיוני לטיפוח תחושת דו-קיום. סדנאות, תוכניות הסברה לקהילה ויוזמות חינוכיות עוזרות לגשר על הפער בין פחד להבנה. כתוצאה מכך, תושבים רבים בצפון ישראל למדו להעריך את התפקיד החיוני שממלאים נחשים במערכת האקולוגית המקומית.

הצלת נחשים בולטים

במהלך השנים, לוכדי נחשים בצפון הארץ נתקלו במספר רב של מצבים ייחודיים ובלתי נשכחים. החל מהצלת נחשים שנתקעו בפיתוחים עירוניים ועד לחילוץ קפדני של צפעים ארסיים מאזורי מגורים, כל משימת חילוץ מוסיפה למרקם העשיר של סיפורים המגדירים את חייו של לוכד נחשים.

עתיד תפיסת הנחשים בצפון ישראל

ככל שהאורבניזציה ממשיכה לפלוש לבתי גידול טבעיים, תפקידם של לוכדי נחשים הופך יותר ויותר קריטי. נערכים מאמצים לשילוב שימור נחשים ביוזמות סביבתיות רחבות יותר, בתקווה ליצור דו-קיום הרמוני בין בני אדם לנחשים באזור.

דרישת החוק בנוגע ללכידת נחשים בצפון

במקרה שנתקלתם בנחש בשטחכם בירושלים ולא משנה אם זה זעמן מטבעות או פתן שחור, מומלץ לא לנסות להתמודד עצמית עם המצב, ולהעדיף לפנות ללוכד נחשים בירושלים המקצועי בכל נוגע ללכידה, טיפול ושחרור נכון לדרישות החוק. נכון להוראות החוק, הריגה או פגיעה בנחשים נחשבת לעבירה. למעשה, הם מוגנים בחוק הגנת חיות הבר ולעיתים עלולים להידרש לענות בפני רשויות החוק על המעשים שלנו במקרה של עברה על החוק ,לפי החוק רק אדם בעל היתר לכידת נחשים יכול ללכוד ולהשיב לטבע נחשים ,לכן לפני כל ניסיון להתמודד עצמית עם הנחש בירושלים, מומלץ להתקשר למומחים.

שירותינו בתחום לכידת הנחשים בצפון

נכון למומחיותנו בתחום, אנו מספקים שירותי לכידה ופינוי מהירים ויעילים. אנו מכירים היטב את הסוגים השונים של נחשים שנפוצים באזור בצפון ויכולים לספק פתרונות מותאמים אישית למצבכם. כאחד ממובילי שירותי לכידת הנחשים בירושלים, אנו מבטיחים לספק לכם שירות מקצועי ואמין, תוך הקפדה על בטיחותכם האישית והבעלי חיים שבסביבה.

אנו ערוכים ונמצאים בקשר עם מרבית מלוכדי הנחשים בארץ כך שבמידה וחברי הצוות שלנו לא יוכלו להגיע תמיד נדאג שלוכד מוסמך אחר הקרוב אליכם יצור איתכם קשר מיידי להנחות אותכם בפעולות הנכונות ובשעת הצורך לכידה.

 

מניעת הפגיעות והתמודדות תקינה עם הנחשים בצפון

השימור על בריאות ובטיחות הציבור הוא לעיתים משימה דחופה. הגעת לוכד נחשים בירושלים מקצועי מבטיחה כי כל פעולות הלכידה יתבצעו בהתאם להנחיות ולכללי הביטחון. אנו מבצעים תהליכי הלכידה בדיוק ובזהירות, כך שהנחש לא יאיים על בריאותכם.

נכון לניסיון הרחב שלנו, אנו יכולים לייעץ לכם על פעולות נסיגה מנחשים ומינים ספציפיים בצפון. הנחשים הם יצורים חשובים לתפקידי הטבע ושימורו, ראה מאמר על עולמם המופלא של הזעמנים ולכן השמירה עליהם היא כחלק חשוב משמירתו של הטבע בצפון. למרות שהם יצורים שמעיקים על הרבים, כמו גם יצורים שנחשבים למסוכנים ובפרט נחש הצפע, אך מרביתם אינם מסוכנים והם מבצעים את התפקיד שלהם בשרשרת המזון (ראה מאמר על בעלי חיים המרחיקים נחשים) ומאכלסים שטחים רבים. נכון לכך, הפתרון הטוב ביותר במקרים של היתקלות בנחשים, הוא להתייעץ עם המומחים ולבצע את הצעדים הנדרשים בהתאם.

סדר פעולות חירום במקרה של הכשת נחש בצפון

במדינת ישראל, קיימים מגוון נחשים, כאשר הצפע ארץ-ישראלי הוא הנפוץ ביותר,ונפוץ גם באזור הצפון. בכל מקרה הכשה יש לטפל כהכשת נחש ארסי עד לזיהוי מוחלט של איש מקצוע. הנפגע עשוי להציג סימנים כמו שריטות, נפיחות, כאב מקומי, פסים אדומים ועוד.

אם התרחשה הכשה או נשיכה בירושלים, עשה את הצעדים הבאים:

  1. התקשר למד"א במספר 101 לחיוג לחץ וזעק לעזרה.
  2. הרחק את הנפגע מהמקום המסוכן.
  3. אפשר לסייע לו להירגע ולהימנע ממתח.
  4. הסר תכשיטים ובגדים מהאזור הפגוע.
  5. תקבע את הגפה הפגועה או האיבר המוכש לגפה בריאה.
  6. נסה לזהות את סימני ההכשה או הנשיכה, ושחזר את המראה של הנחש אם אפשר.
  7. אסור לחתוך את מקום ההכשה, למצוץ את הארס, להניח חסם עורקים, לתת לנפגע אוכל או שתייה.

היישום הנכון של הטיפים יכול להקל על תהליך ההתמודדות עם הכשת נחש ולשמור על בריאותו של הנפגע ולהציל חיים.

[הרחבה בנושא הכשת נחשים באתר מגן דוד אדום ,קופת חולים מכבי,ויקירפואה ,doctors ]

 

ראה גם לוכד נחשים במבשרת ציון.

מהותו של לוכד הנחשים בצפון

לוכד נחשים מקצועי-רבים נוטים לחשוב כי לכידת נחשים  כוללת אומץ רב (הלוכד המוכר יעקב סלע), אבל מדובר על אנשי מקצוע אשר במסגרת ההכשרה שלהם לומדים רבות על נושא לכידת נחשים במטרה לבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר ולדאוג לבטיחות שלכם. 

לוכד נחשים בצפון נדרש לעבור בהצלחה קורס לוכדי נחשים, לכידת נחשים נחשב לעסק מסוכן ומסובך – לפי החוק בישראל הנחשים נחשבים לחיה מוגנת ואין לפגוע בהם יתרה מזאת, אסור להחזיקם זמן רב ויש לדאוג לשחרר אותם למקום הטבעי שלהם. המשמעות היא כי כאשר אתם מחזיקים בנחש בניסיון להרחיק אותו מהסביבה שלכם מדובר בעבירה על החוק. הדרך הטובה ביותר ללכוד את הנחש היא באמצעות קשר עם לוכד נחשים מקצועי אשר בתום הלכידה הוא ישחרר את הנחש לטבע תוך תיאום מלא עם הגורמים של רשות הטבע והגנים.

הפעולות הנדרשות מלוכד

הלוכד צריך תחילה למלא טופס בקשת רישום לקורס לוכדי נחשים לאחר יצירת קשר של ראשות הטבע והגנים עליו לילמוד את המקראה ללימוד עצמי לקראת הקורס  עליו להכיר היטב את חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה וכן את חוק צער בעלי חיים לאחר מעבר מבחן עיוני בהצלחה יזומן המבקש לקורס לוכדי נחשים מעשי המתקיים על פי רוב במוזאון הטבע בתל אביב 

כמו כן כליו להתעדכן היטב בתקנות החוק –תקנות להגנת חיית הבר וכן בתקנות שמורות הטבע (סדרים והתנהגות) וכן להתעדכן ברשימת ערכי הטבע המוגנים (הכרות בסיסית) ולבדוק ב רשימת הקבצים הרלוונטים באתר רשות הטבע והגנים על עדכונים וחומר נוסף

כמו כן הניבחן יקבל הוראות מפורטות מרט"ג על חומר הלימוד 

נכון לשנת 2023 משך זמן ההמתנה לקורס משעת ההרשמה עומד על שנה וחצי ומעלה.

המשך התהליך ואינפורמציה נוספת בהמשך המאמר …

  

צילום אומנותי מדהים של נחשים וג'ימי מקבל הכשה באף (בהמשך וידאו נוספים מהחנות)

חשיפת ספקטרום הנחש: מדריך לזיהוי נחשים בצפון הארץ

:בנופים השופעים של אזורי הצפון, החבויים מתחת לסלעים ומתפתלים בתוך הסבך, מגוון רחב של נחשים תורם בשקט לשטיח האקולוגי של האזור. זיהוי תושבי הנחש הללו לא רק מטפח הערכה עמוקה יותר למגוון הביולוגי המקומי, אלא גם מבטיח דו קיום בטוח יותר בין בני אדם לבין יצורים אלו שלעתים קרובות לא מובנים כהלכה. הצטרפו אלינו למסע כשאנו חושפים את סודות זיהוי הנחשים שובי הלב שקוראים לצפון בית.

הבנת מגוון הנחשים:

אזורי הצפון הם ביתם של מגוון מיני נחשים, שלכל אחד מהם מאפיינים, הרגלים ותפקידים אקולוגיים ייחודיים. לפני שמתעמקים בהזדהות, חיוני לתפוס את המגוון הקיים בספקטרום הנחש. מצפעים ארסיים כמו האדר (Vipera berus) ועד קולוברידים לא מזיקים כמו נחש הדשא (Natrix natrix), הצפון מתגאה במגוון מינים, כל אחד מותאם לבית הגידול הספציפי שלו.

תכונות זיהוי עיקריות:

  1. **צבע ודפוסים:** התבוננות בצבע ובדוגמאות של נחש היא לעתים קרובות הצעד הראשון בזיהוי. נחשים צפוניים רבים מציגים סימנים מובהקים, כמו דוגמת הזיגזג של האדר או המראה החלק, דמוי הדשא, של נחש הדשא. עם זאת, חשוב לציין שהצבע יכול להשתנות בתוך מין, אז שקול מספר גורמים לזיהוי מדויק.
  2. **צורת ראש:** בחינת צורת ראשו של נחש יכולה לספק רמזים חשובים. לנחשים ארסיים יש בדרך כלל ראשים משולשים, בעוד שלנחשים שאינם ארסיים יש לרוב ראשים מעוגלים או דקיקים יותר. תכונה זו, בשילוב עם מאפיינים אחרים, יכולה לסייע בצמצום מינים פוטנציאליים.
  3. **צורת עין וסוג אישון:** צורת עיני הנחש וסוג האישון (עגול או אליפטי) מציעים תובנות נוספות. לנחשים ארסיים יש בדרך כלל אישונים אליפטיים, תכונה שעוזרת להבדיל אותם ממינים לא ארסיים עם אישונים עגולים.
  4.  **אורך וצורת הגוף:** האורך והצורה הכוללים של גוף הנחש מספקים מידע חשוב. צפעים, למשל, נוטים להיות בעלי גוף קצר ועבה יותר, בעוד שקולוברידים כמו נחש הדשא מתהדרים במבנה גוף דק ומוארך יותר.

סיוע במדריך שטח:

נשיאת מדריך שטח אמין ספציפי לאזור הצפון יכול להועיל מאוד. מדריכים אלה כוללים בדרך כלל תיאורים מפורטים, איורים ומפות טווח עבור מיני נחשים שונים, המסייעים לחובבים ואנשי מקצוע כאחד בזיהוי מדויק. רצוי לבחור מדריך שמכסה לא רק מראה חיצוני אלא גם העדפות והתנהגויות של בתי גידול.

מעורבות קהילתית ומדעי האזרח:

מעורבות עם קהילות מקומיות והשתתפות ביוזמות מדעיות אזרחיות יכולות לשפר את הידע הקולקטיבי על נחשי הצפון. פלטפורמות מקוונות, מועדוני טבע וטיולי נחשים מאורגנים הם הזדמנויות מצוינות לחלוק תצפיות, לבקש הדרכה ממומחים ולתרום למאמצי מחקר מתמשכים.

סדנאות חינוכיות:

ארגון סדנאות חינוכיות בנושא זיהוי נחשים מטפח תחושת מודעות קהילתית ומפיג תפיסות שגויות נפוצות. מומחים יכולים להדריך את המשתתפים דרך תכונות המפתח של מינים שונים, תוך שימת דגש על החשיבות של כיבוד ושיתוף פעולה עם חברים יקרי ערך אלה של המערכת האקולוגית המקומית.

בטיחות קודמת לכול:

בעוד שרוב הנחשים באזורים הצפוניים אינם מזיקים, זה חיוני לתת עדיפות לבטיחות בכל מאמץ הקשור לנחשים. יש לצפות במפגש עם נחש בטבע ממרחק בטוח, ובשום פנים ואופן אסור לאנשים לנסות לטפל או להתגרות בנחש. אם אינך בטוח לגבי זהותו או התנהגותו של הנחש, בקש הדרכה מרשויות חיות הבר המקומיות או הרפטולוגים מנוסים.

שימור באמצעות הבנה:

זיהוי נחשים צפוניים אינו קשור רק לסקרנות; זה שער לשימור. על ידי הבנה והערכת התפקיד של יצורים אלה במערכת האקולוגית, יש סיכוי גבוה יותר שאנשים יהפכו לתומכים להגנתם. מאמצי השימור, לרבות שימור בתי גידול וניהול קרקע אחראי, תורמים לרווחתם של הנחשים והסביבה סביבם.

סיכום:

בצפון, היכן שעולם הטבע טווה שטיח מורכב ויפה, לנחשים תפקיד חיוני בשמירה על איזון אקולוגי. זיהוי היצורים הללו הוא לא רק עיסוק מרגש אלא אחריות המטפחת דו קיום והערכה למגוון הביולוגי העשיר של האזור. חמוש בידע, כישורי התבוננות חדים וקצת של סקרנות, כל אחד יכול לצאת למסע לחשיפת סודות ספקטרום הנחש בנופים שובי הלב של אזורי הצפון.

תפוצת נחשים לפי אזורים בצפון בקווים כלליים 

אזור צבע נחשגודל ועובי סוג הנחש
בית שאןחום – ירוק דק, קטןזעמן זיתוני – לא ארסי
טבריהאפור עם קו עקלתוןמגושם יחסיתצפע ארצישראלי- ארסי.
חיפהשחור לסת לבנהארוך עובי בינוניזעמן שחור – לא ארסי
עמק המעיינותעיגולים שחורים אפוריםבינוני ועובי בינוניזעמן מטבעות – לא ארסי
מגדל העמקכיפה אדומה וקולרעד 70 ס"מ- דקשלוון קולר- לא ארסי

בהמשך נפרט יותר על הסוגים והתפוצה שלהם חשוב מאוד להבין שהתפוצה אינה תעודת ביטוח לכלום היא מתבססת רק על ניסיון שמתחשב בבית הגידול היחודי בכל אזור כמובן שבכל מקום יש צפעים ונחשים ארסיים.

חשיפת אומנות לכידת הנחש: טכניקות מגוונות ללכידת נחשים באזורים הצפוניים

מבוא:

בנופים הקסומים של אזורי הצפון, בהם מתגלים מסתורי הטבע, דו קיום עם אוכלוסיית הנחשים המגוונת מצריך איזון עדין של ידע וכבוד. לכידת נחשים, בעת הצורך, דורשת מיומנות, דיוק והבנה עמוקה של התנהגות הנחש. הצטרפו אלינו לחקר העולם המרתק של טכניקות לכידת נחשים המופעלות בצפון, כשאנו חושפים את האומנות מאחורי לכידת בטוחה של היצורים המהפנטים הללו.

1. **ווים נחש מסורתיים: כלי נצחי:**


וו הנחש המסורתי עומד כסמל לאומנות נצחית. לוכדי נחשים בצפון מרבים להשתמש בכלים הדקים והמוארכים האלה עם עיקול עדין בקצהם. הקרס מוחלף בזהירות מתחת לגוף הנחש, ומאפשר הרמה ותמרון מבוקר מבלי לגרום נזק. שיטה קלאסית זו לא רק יעילה אלא גם ממזערת את הלחץ על הנחש, תוך שימת דגש על חשיבות הלכידה ההומנית.

2. **מלקחיים: הרחבת המומחיות:**


מלקחי נחשים, הידוע גם בתור חוטפי נחשים, משמשים כהרחבה למומחיות של לוכד נחשים. כלים מיוחדים אלה מורכבים מסט של מלקחיים עם ידיות ארוכות עם אחיזה מבוקרת בקצה. על ידי הידוק עדין על גוף הנחש, הלוכד יכול להרים ולהעביר את הנחש בדיוק. מלקחיים שימושיים במיוחד כאשר מתמודדים עם נחשים ארסיים, ומספקים מרחק בטוח בין המטפל לזוחל שעלול להיות מסוכן.

3. **שקיות נחש: הבטחת בלימה בטוחה:**


במצבים הדורשים גישה יותר מכילה, שקיות נחשים נכנסות לפעולה. תיקים אלו עשויים מחומרים עמידים ונושמים, המאפשרים הובלה בטוחה של נחשים שנלכדו. הנחש מונחה בעדינות לתוך התיק, ולאחר שהוא מאובטח, ניתן להעבירו לסביבה מתאימה יותר. שקיות נחשים הן כלי חיוני עבור לוכדי נחשים אשר נותנים עדיפות לרווחת הנחש והמטפל כאחד.

4. **מלכודות קופסאות: דיוק במארז:**


מלכודות קופסאות משמשות בדרך כלל ללכידת נחשים במקומות ספציפיים, כגון אזורי מגורים או גנים. מלכודות אלו מורכבות מקופסה מאובטחת עם כניסה המאפשרת לנחש להיכנס אך מונעת ממנו לברוח. ברגע שהנחש בפנים, ניתן להעביר את המלכודת בבטחה, ולשחרר את הנחש בבית גידול מתאים יותר. מלכודות קופסאות הן שיטה יעילה ולא חודרנית לניהול מפגשי נחשים באזורים מיושבים.

5. **גידור סחף הרפטולוגי: מעקב פסיבי:**


בתחום המחקר והשימור של נחשים, גידור הסחף הרפטולוגי ממלא תפקיד מרכזי. טכניקה זו כוללת הקמת מחסומים או גדרות זמניים בבתי גידול ספציפיים כדי להוביל נחשים למלכודות או לנקודות איסוף. חוקרים משתמשים בשיטה זו כדי לחקור אוכלוסיות נחשים, לאסוף נתונים יקרי ערך ולתרום להבנה הרחבה יותר של אקולוגיה של נחשים בצפון.

6. **מלכודות מלכודות: לכידה בגובה הקרקע:**


מלכודות מלכודות הן מכשירים גאוניים בגובה פני הקרקע שנועדו ללכוד נחשים בזמן שהם חוצים את בתי הגידול הטבעיים שלהם. מלכודות אלו מורכבות ממיכל קבור באדמה, לרוב עם מכסה או גדר סחף המכוונת נחשים לתוך המלכודת. ברגע שנחש נופל לתוך המיכל, ניתן לשלוף אותו בבטחה ולחקור אותו. מלכודות בורות משמשות בדרך כלל במחקרים אקולוגיים כדי להעריך את המגוון והשפע של נחשים.

סיכום:

לכידת נחשים באזורי הצפון מצריכה גישה ניואנסית המעניקה עדיפות הן לבטיחות בני האדם והן לרווחתם של הנחשים שנלכדו. מקרסי נחשים מסורתיים ועד לשיטות חדשניות כמו מלכודות מהמורות, כל טכניקה של לוכדי נחשים משקפת הערכה עמוקה לאיזון העדין בין בני האדם לאוכלוסיית הנחשים המגוונת. ככל שאנו ממשיכים לחקור ולהבין את עולמם המהפנט של הנחשים בצפון, אמנות לכידת הנחשים עומדת כעדות להרמוניה שניתן להשיג כאשר ידע, כבוד ומאמצי שימור משתלבים זה בזה.

במחקר חדש התגלה שהשיטה של מלכודות  אינה יעילה לצמצם פגיעת נחשים בציפורים.

7. **סיוע מקצועי:**

במקרים מסוימים, מומלץ לבקש סיוע ממטפלים מקצועיים בחיות בר או רשויות מקומיות המאומנות בטיפול והעברה של נחשים כדי להבטיח לכידה והרחקה בטוחה של נחשים.

כל טכניקה דורשת מומחיות, טיפול והקפדה על שיקולים אתיים כדי לצמצם סיכונים ולהבטיח את רווחתם של בני אדם ונחשים במהלך תהליך הלכידה וההעברה בירושלים.

חשוב לציין מחקר הקושר לכידת נחשים ( Snake removal) עם מעמד סוציו אקונומי.

רישיון עבודה של לוכד נחשים בצפון

במסגרת ההגעה של לוכד נחשים בירושלים אליכם יהיה עליו להציג לכם רישיון עבודה. שימו לב לא כל אחד מוסמך לביצוע העבודה ולכן יהיה עליכם להקפיד ולדרוש את רישיון העבודה. הרישיון מעיד כי הלוכד סיים בהצלחה את כל הבחינות הדרושות.

איך מתבצעת לכידת הנחשים בצפון?

במידה ואתם זקוקים לשירות של לוכד נחשים בצפון הדבר צריך להתבצע במהירות האפשרית כי מדובר על סיטואציה מלחיצה אשר אין לכם את הכלים הדרושים להתמודדות עם הנחש. בשיחת הטלפון המקדימה עם לוכד הנחשים חשוב לברר על הניסיון שלו- האם יש לו ניסיון רב בתחום וכמובן לא להסס לשאול שאלות בסיסיות אשר יאפשרו לכם להבין האם מדובר באיש מקצוע. שאלו אותו כיצד הוא מבצע את הלכידה והאם ישנם מקרים בהם ניסיון הלכידה לא מתברר כמוצלח במיוחד. בהתאם לתשובות שלו ניתן לדעת האם מדובר במקצוען או חובבן.

 

לוכד נחשים בצפון -מחיר

בנופים המגוונים של צפון ישראל, שם עולם הטבע משגשג לצד מגורי אדם, מפגשים עם נחשים אינם נדירים. בין אם באזורי מגורים, בשדות חקלאיים או במרחבי השממה, הצורך בשירותי לכידת נחשים הוא מציאות. בחלק זה מתעמק בהיבטים הרב-גוניים של חישוב המחיר ללכידת נחשים בצפון ישראל, תוך בחינת יחסי הגומלין המורכבים של מומחיות, ציוד, לוגיסטיקה ושיקולים קהילתיים.

הגורמים המשפיעים

  • מומחיות וידע: הבסיס ללכידת נחשים יעילה: בלב כל שירות לכידת נחשים עומדת המומחיות והידע של אנשי המקצוע המעורבים. לוכדי נחשים מאומנים בצפון ישראל הם בעלי הבנה עמוקה של מיני נחשים מקומיים, התנהגותם ושיטות הלכידה היעילות והאנושיות ביותר. ההשקעה ברכישה ותחזוקה של מומחיות זו היא הבסיס לחישוב העלות הכולל.
  • ציוד מיוחד: כלים ללכידה בטוחה: לכידת נחשים דורשת כלים מיוחדים כדי להבטיח הן את בטיחות המטפל והן את הטיפול ההומני בנחש. מווי נחש ומלקחיים ועד לציוד מגן, עלות הרכישה והתחזוקה של הכלים הללו היא גורם חיוני בקביעת המחיר הכולל. ציוד איכותי לא רק מייעל את תהליך הלכידה אלא גם ממזער את הלחץ על הנחש שנלכד.
  • לוגיסטיקה של תחבורה ורילוקיישן: לנוע בבטחה בנוף: ברגע שנלכד נחש, המסע לא מסתיים שם. לוגיסטיקת הובלה ורילוקיישן משחקת תפקיד משמעותי בחישוב העלות הכוללת. זה כולל את עלויות הדלק, תחזוקת הרכב, והזמן והמאמץ שהושקעו בהעברה בטוחה של הנחש לבית גידול מתאים יותר, תוך מזעור סיכוייו לחזור לאזורים מיושבים.
  • תגובת חירום: מוכנות מסביב לשעון: נחשים, בהיותם יצורים בעלי התנהגות בלתי צפויה, עשויים לחייב שירותי חירום. לוכדי נחשים מאומנים בצפון ישראל נמצאים לעתים קרובות בכוננות 24/7 לטיפול במצבים דחופים. הזמינות של שירותי תגובת חירום נכללת בעלות הכוללת, המשקפת את המחויבות להבטחת הבטיחות והשקט הנפשי של הקהילה המקומית.
  • אמצעי בטיחות וביטוח: סיכונים מקלים: לכידת נחשים כרוכה מטבעה בסיכונים, במיוחד כאשר מדובר במינים ארסיים. לוכדים נותנים עדיפות לבטיחות, משקיעים בציוד מגן ובכיסוי ביטוחי כדי להפחית סיכונים פוטנציאליים. העלויות הכרוכות באמצעי בטיחות אלו תורמות למבנה התמחור הכולל, ומבטיחות שגם לוכדי הנחשים וגם לקוחותיהם מוגנים.
  • חינוך והסברה בקהילה: בניית הבנה: מעבר למשימה המיידית של לכידת נחשים, אנשי מקצוע בצפון ישראל מרבים לעסוק ביוזמות חינוך קהילתי ויוזמות הסברה. מאמצים אלו מטרתם לטפח הבנה עמוקה יותר של נחשים, להפריך מיתוסים ולקדם דו קיום. המשאבים המושקעים בעשייה חינוכית אלו נלקחים בחשבון בחישוב הכולל של מחיר השירות.
  • עמידה בתקנות ורישוי: שמירה על תקנים: עמידה בתקנות ובדרישות הרישוי המקומיות היא היבט מכריע בשירותי לכידת נחשים. הבטחה שאנשי מקצוע עומדים בסטנדרטים משפטיים תורמת לעלות הכוללת, שכן היא משקפת מחויבות לשיטות אתיות ואחראיות בניהול חיות בר.
סיכום

ככל שהנופים של צפון ישראל ממשיכים להתפתח, האיזון העדין בין בני האדם לחיות הבר הופך להיות חשוב יותר ויותר. חישוב העלויות עבור לכידת נחשים הוא תהליך בעל ניואנסים הכולל מומחיות, ציוד, לוגיסטיקה, אמצעי בטיחות, מעורבות קהילתית ועמידה ברגולציה. בריקוד הסבוך בין הטבע למגורי האדם, שירותי לכידת נחשים ממלאים תפקיד חיוני בשמירה על הרמוניה. ההשקעה בשירותים אלו לא רק נותנת מענה לחששות מיידיים אלא גם תורמת למטרה הרחבה יותר של קידום דו קיום ושמירה על המגוון הביולוגי הייחודי של צפון ישראל

טבלה לסיכום רכיבי העלות של לכידת נחשים בצפון

רכיבי העלותתיאור
דמי התמחותמשקפים את ההכשרה של המומחה, התעודות שלו, והניסיון הפרקטי שלו בזיהוי, לכידה, והזזה של נחשים.
השקעות טכנולוגיותכוללות את עלויות הכלים והציוד המתקדם כגון מצלמות לנחשים, מכשירי מעקב, ופחחות, שמשפרים את הדיוק והיעילות של לכידת הנחשים.
דמי חירום ושעות חוץ משירותתשלום נוסף לטיפול בשיחות חירום או הספקת פתרונות מחוץ לשעות העבודה הרגילות, בהבנת הדחיפות של מקרי הפגיעה של נחשים.
נסיעות ולוגיסטיקהכוללות את עלויות הנסיעה, עלויות התחבורה, והזמן הדרוש לנווט ברחובות העיר ולהגיע למקומות שונים בזמן קצר.
פרוטוקולי בטיחותכוללים את הטכניקות המחמירות על הבטיחות, כולל ציוד הגנה ושיטות תחבורה מאובטחות, המבטיחות את בטיחותם של המקצוענים והציבור.
חישובים נוספיםנדרשים למצבים מורכבים, פגישות עם מספר נחשים, או מקרים הדורשים טיפול מיוחד, שמשקפים את המורכבות והמאמץ הגבוהים.
 

 מחירים לדוגמא של לכידת נחשים 

(אינו מלמד כלום – אתם רשאים לתמקח על המחיר לפני הזמנת הלוכד ,תמיד דירשו לדעת את המחיר מראש)
 
תאריךשכונהמחיר (₪)סיבת המחיר
01/03/2023נצרת 1200כולל עלויות גבוהות של התנגדות בסביבה צפופה וצורך בהשקעה נוספת בלוגיסטיקה והתמחות.
07/04/2023נהריה850נחש נמצא בגן ציבורי ודרש טיפול מהיר ועבודה באזור פתוח ומרוחק.
15/05/2023מעלות תרשיחא950תוך כדי העברת דירה, נמצאו מספר נחשים במבנה, מה שדרש התמחות נוספת ותהליך ארוך יותר.
22/06/2023עכו 650פגישה עם נחש במרפסת שסיפקה אתגר מיוחד עם צורך בכישורים גבוהים במיוחד לטיפול.
10/08/2023עפולה850מקרה רגיל של נחש יחיד באזור פתוח במיוחד, הנגישות יחסית נוחה.
05/09/2023צפת780נחש נמצא בחצר מגודרת ודרש עבודה מיוחדת להוצאה בטוחה מהחצר לאזור פתוח.
12/10/2023נהריה 640נחשים מרובים נמצאו בשטח יערות ודרשו כישורי ניווט ומומחיות גבוהה לטיפול.
18/11/2023טבריה950פגישה עם נחש בסמוך למקום מרכזי שדרש איכות ביצועים גבוהה עם מינימום השפעה על הסביבה.
24/12/2023דרום הרמה650מקרה חריג של נחש גדול במיוחד שדרש תחזוקה מיוחדת ופתרון מקצועי ומהיר.

צילום מדהים של נחש

הסבר מהחנות חובה

כמה עובדות על לוכד נחשים בצפון ושאלות נפוצות

זה תלוי בשעה ביום מורכבות הלכידה ,הסריקה ,והמרחק מהלוכד, בגדול מ 350₪ ועשוי להגיע ל750₪ ומעלה 

המומחים שלנו יוכלו להגיע לכל אזור בארץ בתוך כ-25 דקות בממוצע לאחר קריאת השירות. ייתכן גם שהם יגיעו אף מהר יותר, בהתאם למקרה ספציפי.

המחיר עבור לכידת נחש בצפון יתקבע בהתאם למורכבות הלכידה ולמקום הימצא של הנחש. בדרך כלל, המחירים מתחילים מ-500 ₪ ויכולים להגיע עד 800 ₪, בהתאם לתנאים הספציפיים של כל מקרה.

לפני הגעת לוכד הנחשים, מומלץ לנסות לבדוד את הנחש ולהימנע מהתקרבות אליו. במידה ואפשר, כדאי לצלם את הנחש לצורך תיעוד ומעקב. כמו כן, יש להימנע מניסיון עצמאי לתפס את הנחש, משום שזה עשוי להסתיים בפציעה.

לוכד נחשים מקצועיים מבינים את המסוכנות הטמונה בתחום ונסמכים על הכלים המתאימים ללכידת הנחשים. הם מסודרים ומיומנים בניהם, והם עוברים הכשרה מקצועית שמכילה את כל הידע הנדרש ללכידה בצורה בטוחה ואמינה.

לאחר הלכידה, הנחשים ישוחררו בטבע למקום הטבעי שלהם. השחרור מתבצע תוך תיאום עם הרשויות הרלוונטיות, כך שיהיה בטוח שהם יחזרו לסביבתם הטבעית בצורה בטוחה.

ללוכד נחשים מקצועי יש רישיון עבודה רלוונטי. בהגעתו אליכם, יהיה עליו להציג את הרישיון המתאים (אומנם לא חובה להציג) הרישיון ניתן בסוף קורס לוכדי נחשים

שאלות שעשויות לעלות בנושא לכידות בצפון

מה נכלל בתהליך של לכידת נחשים בצפון ?

תהליך לכידת הנחשים כולל מספר שלבים חשובים. המומחה יגיע אליכם במהירות לאחר קריאת השירות. הוא יבדוק את מקום הימצאו של הנחש ויחליט על הפעולה המתאימה. בהתאם לסוג הנחש ולמצבו, המומחה יבצע את הלכידה בצורה המתאימה. לאחר הלכידה, הנחש יועבר לשלב השחרור לטבע, תוך תיאום עם הרשויות הרלוונטיות, כדי ללבן את הסוגיה נדון בנושאים הבאים

ניתן לעיין במחקר הסוקר את השפעת שיחרור הנחשים הנלכדים באוסטרליה על הטבע.

 

איך ניתן להזמין את שירות של לכידת נחש בצפון?

כדאי להזמין את שירות לוכד נחשים מקצועי , יש ליצור קשר טלפוני עם המומחים שלנו. בשיחה הראשונית, תוכלו לשאול שאלות נוספות, לציין את המצב ולקבוע את הזמן המתאים לכם לקרוא לו. ישנם עיריות שמספקות לוכד נחשים ללא תשלום גם באזורים פרטיים לדוגמא עיריית ראשון לציון אך לצערינו רוב העיריות מספקות את השירות רק בשטחים עירוניים בלבד (עיין באתר עריית נתניה והתעדכן במוקד העיריה בשעת הצורך) כמובן ניתן לפנות אלינו מכל אזור בארץ ואנו נשתדל להנחות הצורה נכונה (מקורות נוספים עיריית חיפה-מזיקים והדברה,עיריית ראש העין , עיריית בית שמש השירות הויטרינרי- נחשים, עיריית ירושלים-הנחיות לקיץ -התייחסות לנושא הנחשים)

האם ללכידת נחשים יש השלכות משפטיות?

כן, ללכידת נחשים יש השלכות משפטיות. נחשים הם חיות מוגנות על פי החוק בישראל, ולכן אין לפגוע בהם או לשחררם במקום שאינו מתאים למגורם השמירה עליהם. מומלץ לפנות ללוכד נחשים מקצועי שיוכל לבצע את הלכידה באופן חוקי ובטוח.

מה המחיר המומלץ ללקוח עבור הזמנת לוכד נחשים בצפון ?

בהתאם לנכסים שבהם פועלים לוכדי הנחשים, המחירים עשויים להשתנות. כל פרויקט מקבל הערכה אישית המבוצעת על ידי הלוכדים המקצועיים. אמנם יש לציין שגם המחירים שלו כרוכים בשני גורמים עיקריים: המרחק ממקום הלכידה ובעיקר הזמן הדרוש ללכידה,ומידת הסיכון ללוכד על פי רב לנחשים ללא סיכון (חיות מחמד שברחו) המחיר מתחיל מ-250 ש"ח ולנחשים מהטבע המחיר עשוי להגיע אף ל 800 ש"ח

כיצד ניתן להכין לכידה יעילה לפני הגעת לוכד הנחשים?

צלמו את הנחש במידת האפשר והישארו בקשר עין רציף

 

כיצד אני יכול להזמין את השירות של לוכד נחשים?

אם אתם זקוקים לשירות של לוכד נחשים מקצועי , אתם יכולים ליצור עימנו קשר טלפוני במספר 0559788842 ונשתדל להנחות בהתאם

מדריך זיהוי סוגי הנחשים בישראל (ובצפון)

נחש צפע ארצישראלי בירושלים

צפע מצוי (Daboia palaestinae)

בסביבתנו חי צפע מצוי (Daboia palaestinae) או בלשון העם צפע ארצישראלי, יצור שנחשב לאחד מהנחשים הארסיים ביישובנו. נחש זה, שאורך גופו יכול להגיע לכ-140 ס"מ (ברוב המקרים פחות), מוכר בקו עקלתון על גבו, הוא מאופיין בראש רחב המייצר צורת משולש, כשהקשקשים על ראשו דומים לקשקשים בגופו, ולא קיימים לו קשקשי מגן בראש. האישונים שלו מונחים מעל הראש. לוכד נחשים בצפון יזהה באופן מיידי נחש זה. בנושא הביולוגיה וההתנהגות, הצפע מצוי הוא מהמינים הנפוצים ביותר בבתי הגידול באזור הים התיכוני. הוא מאחלס מגוון של בתי גידול, כולל בתי גידול חוליים. הוא נפוץ במיוחד סביב מקומות מגורי האדם. פעילותו בקיץ נמשכת בעיקר בשעות הלילה, אך בעונות המעבר פעיל גם בשעות היום. הוא פעיל גם בקרקע, אך יכול לטפס גם על עצים, שיחים וגדרות, ולעיתים אף חודר לבתי דירה. מאכלו כולל מגוון רחב של מכרסמים, ציפורים, לטאות ונחשים. בחודשי יולי עד אוגוסט, הוא מטיל עד 30 ביצים המודבקות זו לזו. נקודת הבקיעה היא במהלך ספטמבר. הצפע מצוי נפוץ בישראל במקו מבאר-שבע בדרום ועד לגבול הלבנון בצפון, למעט במדבר יהודה. לעיתים נתפס בתחומי יישובים שנמצאים מחוץ למפת התפוצה המתוארת. לצפע מצוי מספר תכונות מסוכנות לאדם. יחד עם אורך גופו, הוא גם נחשב לכבד מבין הנחשים הארסיים. ראשו הרחב, המייצר צורת משולש, וצורת המשולש היא תו חשוב בזיהויו. קשקשי הראש דומים לאלו הנמצאים בגופו, ואין לו קשקשי מגן בראש. האישונים שלו מונחים מעל הראש. בסיכון לאדם, הצפע מוגדר כמסוכן מאוד. במקרים של הקשה, חשוב לפנות למומחים מיידית על מנת לקבל טיפול מהיר ואפקטיבי. הבנה מדויקת של המאפיינים שלו וההתנהגות שלו יכולה להקל על תהליך זיהויו והתמודדות נכונה עם מצבי פגיעה.

צפע חרמון

צפע חרמון (Montivipera bornmuelleri)

באזור הר החרמון בישראל, ישנו מין נוספת של צפע הנקרא צפע חרמון (Montivipera bornmuelleri). הצפע הזה מתאפיין במאפיינים מסוימים שחשוב להכיר. לוכד נחשים בירושלים יזהה בקלות אף על פי שלא נפוץ באזור. אורך גופו של הצפע חרמון הוא עד כ-80 ס"מ. הוא מייצג נחש בעל גוון גוף חום או סגלגל, ועל אורך הגב ישנה שורה של כתמים כהים, אך הם לרוב אינם יוצרים את המראה העקלתון המכריע את הצפע המצוי. הראש שלו משולש ורחב מהצוואר, והאישונים מאונכים. יש לו קשקשים מעל העיניים שבולטים ויוצרים מעין "גבה" שחופה על העין. הקשקשים שעל הראש דומים לאלו שעל הגוף, ואין לו קשקשי מגן בראש. בנושא הביולוגיה וההתנהגות, הצפע חרמון מתאכלס בבתי גידול סלעיים וחורש בסביבה אלפינית. הוא פעיל בשעות היום ותזונתו כוללת מכרסמים ולטאות. מהלך חייו שונה מהצפע המצוי, שכן הצפע חרמון משריץ ולדות חיים. בחודשי אוגוסט עד ספטמבר, הוא משריץ עד 21 ולדות. הצפע חרמון נפוץ בארץ רק בהר החרמון, ואף על פי זאת חשוב להכיר ולהבין את המאפיינים שלו. מאפייניו המיוחדים והחשובים לזיהויו כוללים את הגוף השונה, הכתמים הכהים הנמצאים על הגב, והקשקשים הבולטים מעל העיניים. יחד עם אורך הגוף, אזור ההיתקלות גם משמש אמצעי זיהוי. אם יתרחש פגיעה מצפע חרמון, חשוב לפנות למומחים מיידית על מנת לקבל טיפול מהיר ואיבוד זמן מינימלי.

שפיפון הנגב שהגיע לירושלים

שפיפון (Pseudocerastes fieldi)

בישראל, ישנו מין נחש הנקרא שפיפון (Pseudocerastes fieldi). הוא מהווה את חלק ממגוון הנחשים בארץ וכדאי להכיר במאפייניו המזהים. אורך גופו של השפיפון הבוגר הוא עד כ-90 ס"מ, ובכלליותו הוא נחש עבה ומגושם. גוון הגוף נע בין חום לאפור, ועל אורך הגוף ניתן למצוא כתמים מלבניים, לא סדורים, הכהים יותר מהגוון הכללי של הגוף. ישנו כתם חום בצדי הראש שנמשך לאחור וכולל בתוכו את העין. מעל העיניים יש זוג קרניים המצופות בקשקשים קטנים. הראש שלו רחב במימדים יחסיים לצוואר, והאישונים מאונכים. בנוגע לביולוגיה והתנהגות, השפיפון הוא נחש איטי ומגושם שמשתמש בזחילה נחשונית, זחילה לוליינית ובפעמים נדירות גם בזחילה קווית. פעילותו ברובה היא לילית, ובימים קרירים הוא גם תוקף את הטרף בשעות היום. כאשר מוטרד או מרגיש מאוים, הוא משמיע קולות נשיפה רמים על ידי נשיפת אוויר. הציד של הטרף כולל זחילה וחיפוש אקטיבי, כמו גם מארב בנקודות אסטרטגיות, כמו פתחי מחילות של מכרסמים. בנעוריו, הוא ניזון בעיקר מלטאות, והבוגרים ניזונים ממכרסמים וציפורים. בחודשים אוגוסט וספטמבר, הוא מטיל עד 20 ביצים, והביצים בוקעות כחודש לאחר ההטלה. השפיפון מאכלס קרקעות מישוריות וערוצי נחל אכזב במרכז ובדרום-מערב הנגב. אם נתקלתם בשפיפון או נפגעתם ממנו, חשוב לפנות למומחים במהירות על מנת לקבל את הטיפול המתאים ולהבין איך להתמודד בצורה הנכונה עם המצב. קרדיט צילום - דוד דוד האדיר

אפעה מגוון שנלכד ע"י לוכד נחשים בירושלים

אפעה מגוון (Echis coloratus)

האפעה הוא נחש מחוספס בעל אורך גוף שעשוי להגיע עד כ-90 ס"מ. גווני הגוף שלה משתנים ומתאימים לסביבת החיים שלה. כתמים לא אחידים משתרעים על אורך הגב, הם בהירים מהצבע הכללי של הגוף. הראש של האפעה הוא רחב במיוחד ביחס לצוואר, והקשקשים הנמצאים מעל העינים דומים לאלה הנמצאים על הגוף. יש לציין שאין לו קשקשי מגן ראש. אישוניו מאונכים והלשון צבעה ורוד. לוכד נחשים שנותן שירות באזור הצפון יזהה וילכוד בקלות נחש זה עף על פי שלא נפוץ באזור. מבחינה ביולוגית ותנהגותית, האפעה מאכלסת מגוון רחב של בתי גידול באזורים מדבריים. הפעילות שלה ברובה היא לילית. היא יכולה לטפס על צמחיה ולזחול בצורה ניכרת בסוגיו. התזונה שלה כוללת ציפורים, לטאות, מכרסמים, פרוקי רגליים וגם קרפדות. כאשר האפעה מתגוננת במקום מסוים, היא משמיעה קולות ייחודיים הנוצרים מחיכוך הקשקשים. האפעה מטילה ביצים בחודש אוגוסט, ובטטולה יכולה להטיל עד עשר ביצים. הביצים מודבקות למצע ההטלה. אפעה זו נמצאת במגוון אזורים בישראל, כולל הרי אילת, מרכז ודרום הנגב, בקעת ים המלח, מדבר יהודה ובקעת הירדן צפונה עד לגלבוע. חשוב לציין כי מדובר במין ארסי, ולכן יש להימנע ממגע ובמידת הצורך אם היתה הקשה להתפנות למיון באופן מיידי קרדיט צילום - דוד דוד

עכן קטן שנלכד באמצעות לוכד נחשים

עכן קטן (Cerastes vipera)

"עכן קטן (Cerastes vipera)", הידוע גם בשמות "עכן המצוי" או "נחש קרן", הוא נחש משפחת העכנים, הנפוץ בישראל. בגודלו, העכן קטן יכול להגיע לאורך של עד כ-30 ס"מ. הגוף של העכן קטן עבה ומחוספס, וצבעו חום בהיר עם כתמים כהים ובלתי מסדרים על הגב. הראש שלו רחב מהצוואר, ועליו מסודרים קשקשים שהם דומים לאלו שנמצאים על הגוף. בניגוד לחלק מהנחשים, לעכן קטן אין קשקשי מגן על הראש. הזוג הקשקשים הקדמיים שלו מאונכים. מין אהוב על לוכדי נחשים ולא נפוץ באזור הצפון,מומלץ להתרחק מסוג זה. העכן קטן מאכלס בצפיפות גבוהה בתי גידול חוליים. הוא פעיל בעיקר בשעות הדמדומים ובלילה, והוא מאתר את הטרף שלו בעזרת זחילה לוליינית על פני החול. העכן מחפש לטאות פעילות גם במחילותיהן בשעות היום, ולעיתים גם באמצעות התחפרות בחול ומארב ללטאות הפעילות על פני השטח. התזונה של העכן קטן כוללת בעיקר לטאות, ולעיתים גם מזון נוסף. כאשר הוא מתפתל במקום, הוא משמיע קולות מיוחדים הנוצרים מחיכוך הקשקשים שלו. בעת ההטלה, העכן קטן מניח ביצים בעלות קליפה רכה , והטלה יכולה להכיל שני ביצים. התפוצה של המינים בישראל נמצאת בבתי גידול חוליים בצפון-מערב הנגב. חשוב לציין כי העכן קטן הוא נחש ארסי, ומגע עלול להיות מסוכן לאדם. קרדיט צילום Kristof Zyskowski & Yulia Bereshpolova

עכן חרטומים לפני לכידה

עכן חרטומים (Cerastes cerastes)

"עכן חרטומים (cerastes Cerastes)", הידוע גם בשם "נחש הקרנים" או "חרטומן", הוא נחש משפחת העכנים המצוי בישראל. בגודלו, העכן חרטומים יכול להגיע לאורך של עד כ-80 ס"מ. הגוף של העכן חרטומים עבה ומאוד, וצבעו יכול להיות אפור או תכול. על גבו נראים כתמים חומים גדולים הנמשכים מהצוואר ועד לזנב. בכל אחד מצדי הראש יש פס חום עדין החוצה את העין. הראש גדול ורחב מאוד ביחס לצוואר. הזוג הקשקשים הקדמיים שבראשו דומים לאלו שנמצאים על הגוף, וכמו בגוף, אין לראש קשקשי מגן. לוכדים מעריצים של הנחש הזה אף על פי שלא נפוץ כל כך באזור. נחש חרטומים מאכלס חוליות ומשטחי לס הסמוכים אליהן. הוא פעיל בעיקר בשעות הלילה, אך בעונות מעבר ניתן למצוא את הנחש חרטומים מחופר בחול בצמוד למחילה או למחסה גם בשעות בין הערביים. חיפוש המזון יכול להיות אקטיבי ומתבצע תוך זחילה לוליינית על החול או באמצעות התחפרות בחול ומארב לטרף. התזונה שלו כוללת בעיקר מכרסמים ומלטאות. לעכן חרטומים ייש מעל כל עין קרן גדולה ומרשימה הנבנית מקשקש מוארך בודד, מה שהופך אותו למין שני בעל קרניים. בהטלה, הוא מטיל עד 20 ביצים, והן בוקעות כחודשיים לאחר ההטלה. חשוב לציין כי עכן חרטומים הוא גם הוא נחש ארסי, והנגיעה עימו עשויה להיות מסוכנת לאדם.

עכן גדול שנלכד בירושלים

עכן גדול (Cerastes gasperettii)

"עכן גדול (Cerastes gasperettii)", הוא נחש שנפוץ בישראל ונצפה במיוחד באזורי החול והערבה. בגודלו, העכן גדול עשוי להגיע לאורך של עד כ-90 ס"מ. גוון גופו של העכן גדול יכול להיות צהבהב, אפור או כתמתם, ומעל גבו מתפרצים כתמים לא אחידים בגוון כהה המשתרעים מאותו צבע של הגוף. על אחד מצדי הראש מעל העין יש כתם תכול שנמשך אחורה, ומתחתיו נמצא כתם חום. הראש של העכן גדול רחב מאוד ביחס לצוואר. הקשקשים שעל הראש דומים לאלו שעל הגוף, ואין לראש קשקשי מגן. הנחש הגדול הוא נחש קרקעי המאכלס בתי גידול חוליים, והוא פעיל בעיקר בשעות הלילה, כשפעילותו מתחילה כבר בשעות הדמדומים. הוא מאתר את הטרף בעזרת זחילה לוליינית על פני החול וחיפוש אקטיבי, או באמצעות התחפרות ומארב. תפרטי התזונה שלו כוללים בעיקר מכרסמים וזוחלים, אך ישנן תצפיות גם של טריפת ציפורים. לוכד נחשים בצפון יספק בשמחה מידע על מין זה. הביצים של העכן הגדול מוטלות בחודשים יוני ויולי, והן בוקעות כחודשיים לאחר ההטלה. בכל הטלה, יכול להיות מעלה עד 20 ביצים. הזהירות מפניו מומלצת, משום שגם הוא נחש ארסי, והתקשורת עימו עשויה להיות מסוכנת לאדם.

ציפעון שחור שנלכד בהרי ירושלים

צפעון שחור (Atractaspis engaddensis)

"צפעון שחור (Atractaspis engaddensis)", הידוע גם בשם "שרף עין גדי", הוא נחש מבריק ושחור המצוי באזורים המדבריים ובקרבת מדברים בישראל. בגודלו, הצפעון שחור עשוי להגיע לאורך של עד כ-85 ס"מ. הצפעון שחור צבעו שחור מבריק, ולפני התנשלותו הוא משנה צבעו לאפור דהוי. ראשו דק ואינו רחב מהצוואר. חרטומו קצר וחרוטי, והלסת העליונה מכסה את התחתונה, פיו גחוני, והאישונים עגולים. לוכד נחשים בצפון עשוי להזהיר מאוד לא להתקרב לסוג זה. הצפעון שחור הוא נחש קרקעי המצוי בבתי גידול מדבריים ובסביבות המדבר. פעילותו מתחילה לאחר שקיעת השמש ומתמשכת לתוך הלילה. התזונה שלו כוללת בעיקר לטאות. ביציו מוטלות בין חודשי ספטמבר ועד אוקטובר, ובכל הטלה עשויות להיות שתיים או שלוש ביצים. הביצים בוקעות כשלושה חודשים לאחר ההטלה. הצפעון שחור הוא נחש ארסי, והיתקלות עימו עלולה להיות סכנה לאדם. לכן, מומלץ להימנע מהתקרבות אליו.

לוכד נחשים לוכד פתן שחור

פתן שחור (Walterinnesia aegyptia)

"פתן שחור (Walterinnesia aegyptia)", הוא נחש מגושם ועבה הנמצא בנגב, הערבה, בקעת ים המלח ובמורדות הרי ירושלים המזרחיים בישראל. אורכו של הנחש עשוי להגיע לעד כ-125 ס"מ. מין שמפחד מלוכד נחשים ורק יראה אותו יברח (סתם כותב מרוב שייעמום ספרו לי אם מטריד אתכם). הפתן השחור הוא נחש עבה, מבריק וחלק בצבע שחור, ולפני התנשלותו הוא משנה צבעו לאפור דהוי. הגחון שלו אפור ומבריק. המגנים התחתיים של הזנב מפוצלים בחלקם. הראש כמעט אינו נבדל בעוביו מהצוואר. האישונים עגולים. בקדמת הלסת העליונה נמצאות שיני ארס קצרות המקובעות. הפתן השחור הוא נחש איטי ומגושם שפעילותו העיקרית היא לילית. תפריט התזונה שלו כולל בעיקר קרפדות וזוחלים, והוא אינו בוחל באכילת פגרים. כאשר הוא מתגונן, הוא מתנפח ונושף על ידי הכנסת והוצאת אוויר. הביצים שלו מוטלות בין חודשי יולי לאוגוסט, ובכל הטלה יכול להיות עד 20 ביצים. הביצים בוקעות עד חודשיים לאחר ההטלה. הפתן השחור הוא נחש ארסי ועשוי להוות סכנה לאדם. לכן, מומלץ להימנע מהתקרבות אליו. קרדיט צילום Harold van der Ploeg

עין חתול חברבר ליד לוכד נחשים בירושלים

עין חתול חברבר (Telescopus fallax)

"עין חתול חברבר (Telescopus fallax)", הוא נחש קטן שנמצא במגוון מקומות בישראל, מצפון הנגב ועד לגבול הלבנון. אורכו של הנחש עשוי להגיע לעד כ-80 ס"מ. נחש נפוץ באזורינו, לוכד נחשים בצפון בשמחה ילכוד 10 כאלה. גוון הגוף של עין החתול יכול להיות חום או אפור. לאורך הגב, ניתן למצוא שורה של כתמים כהים בצורת מטבעות. נמצאים גם משני צדי הגוף שורות של כתמים כהים מוארכים .הראש רחב מהצוואר ונבדל בצבעו האפור מצבע הגוף, והאישונים מאונכים. עין החתול פועל בעיקר בלילה ולמרות כי יש לו יכולת טיפוס טובה, הוא מזוהה בעיקר בפעילות קרקעית וזחילה איטית. תפריט התזונה שלו כולל בעיקר לטאות, כמו שממיות ונחשים, וככל הנראה גם פרוקי רגליים. הביצים שלו מוטלות בחודשי יוני ויולי, ובכל הטלה ניתן למצוא בין 4-7 ביצים. הביצים בוקעות בחודשי ספטמבר עד אוקטובר. עין החתול אינו מהווה סיכון לאדם, והוא נחש תת-ארסי.

ארבע קו מובהק

ארבע קו מובהק (Psammophis schokari)

"ארבע קו מובהק (Psammophis schokari) אורך בוגר: עד כ-120 ס“מ. תיאור: הנחש המין 'ארבע קו מובהק' הוא נחש דק עם מבנה גוף מוצק. תכונותיו משתנות בהתאם למקום מגוריו, החל מצפון ישראל ועד דרום הארץ. ניתן למצוא ארבעה פסי צבע כהה באורך הגב, על רקע בהיר. באזור צידי הראש יש כתם מוארך שמכיל בתוכו גם את העין. הראש צר ומוארך, והעיניים גדולות ומרשימות, עם האישונים מרובעים.
לוכד נחשים בצפון עובר הכשרה מיוחדת למין זה היות והוא מהיר מאוד. ביולוגיה והתנהגות: הנחש 'ארבע קו מובהק' הוא נחש זריז, הפועל במהלך היום ולעיתים גם בלילה. הוא מאכלס מגוון רחב של בתי גידול באזור הים התיכון. בשעות היום ניתן למצוא אותו פעיל במיוחד על הקרקע, והוא עשוי לטפס על עצים, שיחים וגדרות. התזונה שלו מכילה פרטים מגוונים מגוונים כמו דגים, ציפורים, חרקים ונחשים. הנחש 'ארבע קו מובהק' מסוגל לאתר את הטרף בעזרת חוש הראייה המפותח שלו, ולאחר מציאתו הוא משתמש בכישוריו הגופניים כדי לרדוף וללכוד. בתחום ההתרבות שלו,הוא מטיל בכל פעם מספר ביצים, שהן מוטלות בין חודשי יוני ואוגוסט. כמות הביצים בכל הטלה עשויה להגיע עד 10-6 ביצים. תפוצה בישראל: הנחש 'ארבע קו מובהק' מצוי בכל אזורי ישראל, החל מאילת ועד הרמון. סכנה לאדם: הנחש 'ארבע קו מובהק' הוא תת ארסי ואינו מסוכן לאדם

נחש תלום קשקשים מצוי

תלום קשקשים מצוי (Malpolon insignitus)

תלום קשקשים מצוי (Malpolon insignitus) אורך בוגר: עד כ-210 ס“מ. תיאור: המין 'תלום קשקשים מצוי' הוא נחש גדול ומרשים. במבט על פרטים בוגרים, ניתן לראות שהגב צבוע בגוון חום אחיד, ולעיתים מצוי כתום אדמדם באזור העורף והראש. בהתבגרותם של פרטים צעירים, הגב מנוקד בכתמים כהים ובהיר הפזורים לסירוגין. המגנים הממוקמים מעל העין בראש הם בולטים ויוצרים מבנה המזכיר 'גבות'. העיניים גדולות והאישונים עגולים. סימן ההיכר המיוחד של המין הוא 'תלם', המשונה הממוקם במרכז כל אחד מקשקשי הגוף ומשמש לזיהוי נשלים מסוג זה בשדה. ביולוגיה והתנהגות: התלום קשקשים מצוי הוא נחש זריז שמאכלס בתי גידול מגוונים באזור הים התיכון. הפעילות היומית שלו נראית במיוחד, והוא מציג יכולת טיפוס מעולה. לעיתים נראה אותו על גדרות, שיחים ועצים. התזונה שלו כוללת ציפורים, לטאות, נחשים ומכרסמים. הנחש 'תלום קשקשים מצוי' משתמש בחוש הראייה המפותח שלו כדי לאתר את הטרף, ומסתמך על מהירותו וכישוריו הגופניים כדי ללכוד אותו.
לוכדים בצפון מאוד מחבבים מין זה. בתקופת תחום ההתרבות, הוא מטיל בכל פעם מספר ביצים, אשר מונחות בתוך תלמים באדמה. הביצים נמצאות בין חודשי יולי ואוגוסט. מספר הביצים בכל הטלה עשוי להגיע עד 18-4 ביצים. תפוצה בישראל: התלום קשקשים מצוי פועל בכל האזורים הים-תיכוניים של ישראל, החל ממקו באר-שבע וצפונה ועד האזורים החוליים מיוצבים נצפים. סכנה לאדם: התלום קשקשים מצוי הוא נחש תת-ארסי, ולמרות שנשיכתו יכולה לגרום לתופעות מקומיות משמעותיות, הוא אינו מהווה סיכון משמעותי לאדם.

נחש חנק

חנק (Eryx jaculus)

אורך בוגר: עד כ80- ס“מ. תיאור: נחש עבה ומגושם בעל זנב קצר אשר קצהו דמוי גדם. הראש והצוואר דקים מעוביו של הגוף. הלסת העליונה חופה על התחתונה ומסייעת בהתחפרות בקרקע. הקשקשים שעל הגוף קטנים וחלקים. מגני הבטן צרים. מגני הראש גדולים רק במעט מקשקשי הגוף. העיניים קטנות והאישונים מאונכים. הגוון והדגם על הגוף שונים מאוד בין הפרטים בהתאמה לבית הגידול.
לוכד נחשים מאוהב בנחש זה עד עימקי נשמתו ,הוא משמש תפקיד חשוב בטבע. ביולוגיה והתנהגות: נחש קרקעי המאכלס מגוון רחב של בתי גידול בסביבה הים תיכונית. הפעילות מתחילה בשעות הדמדומים ונמשכת אל תוך הלילה. בבתי גידול שבהם הקרקע מאפשרת זאת, צד את טרפו גם ממארב, בעודו מחופר ורק חרטומו ועיניו בולטים מן החול. התזונה כוללת מכרסמים ולטאות. הוא כורך את עצמו סביב הטרף עד שחונק אותו למוות. בחודשים אוקטובר ונובמבר משריצות הנקבות ולדות חיים. בכל השרצה 8-4 ולדות. תפוצה בישראל: נחש נפוץ המאכלס מגוון בתי גידול מצפון הנגב ועד לחרמון. סכנה לאדם: לא ארסי.

נחש מים

נחש מים (Natrix tessellata)

אורך בוגר: עד כ100- ס“מ. תיאור: נחש בעל גוון גוף ירקרק, חום או שחור. על הגב כתמים שחורים רבים הפזורים לסירוגין בדומה ללוח שחמט. הבטן בצבע צהוב או כתום ומכוסה כתמים שחורים בלתי סדורים. האישונים גדולים ועגולים. ביולוגיה והתנהגות: נחש הפעיל הן ביום והן בלילה. מאכלס סביבת בריכות טבעיות ומלאכותיות אך יכול להימצא גם הרחק מהן. התזונה מתבססת בעיקר על דו-חיים דוגמת צפרדעים וקרפדות (כולל ראשנים), דגים ולעיתים אף זוחלים, מכרסמים וציפורים. הביצים מוטלות במהלך חודש יולי. בכל הטלה 30-10 ביצים הבוקעות בתחילת חודש ספטמבר.
לוכד נחשים בצפון לא אוהבים את הסוג הזה .
לוכדים רבים אינם אוהבים נחש זה וטוענים שהוא גורם לסירחון . תפוצה בישראל: מאכלס מגוון רחב של בתי גידול ים תיכונים מצפון הנגב ועד לחרמון, נמצא לעיתים בצפיפות גבוהה מאוד בסמוך למקווי מים. סכנה לאדם: לא ארסי.

זעמן שחור צעיר

זעמן שחור (Dolichophis jugularis)

אורך בוגר: עד כ250- ס“מ. תיאור: זעמן גדול ומבריק המשנה את מראהו במהלך חייו. בעת בקיעתם גופם בגוון חום בהיר ועליו פזורים באופן בלתי סדור כתמים כהים ולבנים. עם ההתבגרות מתכהה הצבע הכללי של הגוף וצבע הנחש, לוכד נחשים בצפון יזהה אותו בקלות. הופך שחור אחיד, למעט הלסת התחתונה אשר נשארת בהירה. האישונים עגולים. ביולוגיה והתנהגות: נחש נפוץ מאוד המאכלס בתי גידול מגוונים בסביבה ים תיכונית. נחש זריז הפעיל בשעות היום ורק לעיתים נצפה מחוץ למחסה בלילה. התזונה מורכבת מחולייתנים דוגמת מכרסמים, ציפורים, לטאות ונחשים. הביצים מוטלות בין החודשים יוני לאוגוסט, בכל הטלה עד 14 ביצים והן בוקעות כחודשיים לאחר ההטלה.
נחש מאוד נפוץ ומצוי מאוד בלכידות. תפוצה בישראל: מקו באר שבע בדרום, צפונה עד לגבול הלבנון. נמצא בצפיפות גדולה באזורים חקלאיים המספקים לו מזון רב ומחסות. לעיתים נמצא במקומות יישוב אף מחוץ לאזורי התפוצה המתוארים. סכנה לאדם: לא ארסי.

זעמן זיתני

זעמן זיתני (Platyceps collaris/Platyceps rubriceps)

אורך בוגר: עד כ110- ס“מ. תיאור: נחש דק ועדין. גוון הגוף ירקרק, חום או אפרפר אחיד לאורך מרבית הגוף, למעט הראש שצבעו כתום חלוד או חום. על העורף יש לפחות כתם אחד שחור דמוי קולר התחום בצבע לבן. השליש הקדמי של הגוף מעוטר בכתמים כהים בודדים התחומים בצבע לבן. הלסתות בצבע לבן. פס שחור דק נמשך מכל נחיר עד לבסיס הלסת. האישונים עגולים.
לוכד נחשים בצפון יטפל במסירות בנחש. ביולוגיה והתנהגות: נחש נפוץ מאוד המאכלס מגוון בתי גידול בסביבה הים תיכונית. פעיל יום על הקרקע כמו גם על עצים ועל שיחים. התזונה כוללת בעיקר לטאות. פרטים צעירים ניזונים אף מפרוקי רגליים. נחש זריז הצד את טרפו תוך מרדף. בין החודשים יוני לאוגוסט מטילה הנקבה 5-3 ביצים אשר בוקעות כחודשיים לאחר מכן. תפוצה בישראל: נחש נפוץ המאכלס את כל מגוון בתי הגידול בסביבה הים תיכונית, מצפון הנגב ועד למרומי החרמון. סכנה לאדם: לא ארסי

זעמן מטבעות

זעמן מטבעות (Hemorrhois nummifer)

אורך בוגר: עד כ125- ס“מ. תיאור: זעמן בינוני בעל גוון גוף אפור מבריק. לאורך מרכז הגב שורה של כתמים כהים עגולים או בצורת צלב, המתחילים בעורף ומסתיימים בבסיס הזנב. מבסיס הזנב מתאחים הכתמים לכדי פס רציף. בכל צד של הגוף, במרווחים שבין כתמי הגב, מופיעה שורה של כתמים עגולים קטנים. האישונים עגולים. ביולוגיה והתנהגות: נחש בעל יכולת טיפוס מרשימה על צמחייה ועל קירות אבן. חודר לעיתים גם למשכנות אדם בקומות גבוהות. הפעילות מתחילה עם הדמדומים ונמשכת אל תוך הלילה. ניתן למצוא זעמני מטבעות פעילים גם בימות החורף. התזונה כוללת ציפורים, מכרסמים, עטלפים, לטאות ונחשים, כולל נחשים ארסיים דוגמת הצפע. הנקבה מטילה 12-5 ביצים בחודש אוגוסט. פרטים צעירים נראים החל מתחילת חודש אוקטובר.
לוכד נחשים בירושלים יזהה את ההבדל בינו לצפע שילחו תמונה ונעזור. תפוצה בישראל: נחש נפוץ המאכלס מגוון רחב של בתי גידול למעט חולות נודדים, מצפון הנגב ועד לחרמון. סכנה לאדם: לא ארסי. קרדיט צילום: אלון גרנות

מטבעון

מטבעון (Spalerosophis diadema)

אורך בוגר: עד כ150- ס“מ. תיאור: הנחש המדברי הארוך בישראל. גוון הגוף חום, צהבהב או כתום. לאורך הגב שורה של כתמים חומים דמויי מטבעות או צלבים, ובצדי הגוף שורה של כתמים קטנים יותר. הגחון בהיר. הראש רחב מהצוואר ונבדל ממנו. בין העיניים מופיע לרוב פס רוחבי בצבע חום. העיניים גדולות והאישונים עגולים. ביולוגיה והתנהגות: נחש המאכלס מגוון רחב של בתי גידול מדבריים בישראל. בחודשי הקיץ עיקר הפעילות מתרחשת בשעות אחר הצוהריים המאוחרות והלילה, אך בימים חמימים בעונת החורף ניתן לוכדים בצפון אוהבים אותו.
להיתקל בפרטים פעילים גם בשעות היום. למטבעון יכולת טיפוס טובה על עצים ושיחים, אך עיקר פעילותו קרקעית. התזונה כוללת לטאות, מכרסמים וציפורים. ההטלות מתרחשות בין החודשים יולי לאוקטובר, עד 17 ביצים בתטולה. לעיתים נקבה מטילה יותר ממחזור אחד בעונה. הצעירים נצפים החל מחודש אוגוסט. תפוצה בישראל: נגב, ערבה, כיכר ים המלח, דרום הבקעה וחולות דרום מישור החוף צפונה עד חולון. סכנה לאדם: לא ארסי קרדיט צילום :SuperJew מתוך ספרית ויקיפדיה

נחשיל מצוי ונחשיל חד-ראש (Rhinotyphlops simoni/Typhlops vermicularis)

אורך בוגר: עד כ40- ס“מ. תיאור: בסוג מתוארים שני מינים מישראל )נחשיל מצוי ונחשיל חד-ראש(. נחשים דקים ועדינים מאוד. הגוף מבריק וצבעו ורוד, חום או שחור. ההמראה הכללי מזכיר תולעת גשם )”שלשול“(. העיניים קטנות מאוד וניכרות בעיקר במין נחשיל מצוי. לוכד נחשים בצפו יסביר שזה לא תולעת אלא נחש.
ביולוגיה והתנהגות: נחש המבלה חלק נכבד מחייו תחת מחסות. בתקופת החורף והאביב נצפה תחת גזעי עצים, אבנים וחפצים נוספים המונחים על פני הקרקע. מאכלס מגוון רחב של בתי גידול, כולל חולות. הפעילות קרקעית ועיקרה בשעות הלילה. נצפה כשהוא חוצה כבישים או חודר לגינות ולבתים. התזונה כוללת בעיקר טרמיטים ונמלים על שלבי גלגולם השונים. ההזדווגות מתרחשת באביב. בישראל נצפו נקבות עם 3 ביצים בבטנן, ובאירופה נרשמו תצפיות בנקבות המטילות עד 8 ביצים בתטולה. תפוצה בישראל: התפוצה של המינים שונה, אך בכל מקום בישראל ניתן למצוא לפחות מין אחד. סכנה לאדם: לא ארסי. קרדיט צילום Lennart Hudel

קמטן

קמטן (Pseudopus apodus)

אורך בוגר: עד כ120- ס“מ. תיאור: לטאה גדולה חסרת רגליים. גוון הבוגרים חום כהה אחיד, הפרטים הצעירים בהירים ועל גופם פזורים כתמים חומים רוחביים בלתי סדורים. קמט עמוק ובולט נמתח בכל אחד מצדי הגוף מפתח האוזן ועד לבסיס הזנב. מבנה העור קשיח ומתוח.
לוכד נחשים בצפון ידריך מה ההבדל בינו ללטאה. ביולוגיה והתנהגות: מצוי בכל בתי הגידול בסביבה הים תיכונית. פעיל יום בעיקר על הקרקע. מעת לעת מטפס על שיחים ועצים. לקמטן לסתות חזקות מאוד המאפשרות לו לפצח חלזונות, מרכיב חשוב בתפריטו. נוסף לחסרי חוליות כוללת התזונה גם לטאות, גוזלים, מכרסמים ונחשים. כשנתפס ביד מנסה להשתחרר על ידי סיבוב הגוף כמקדח, חושף את איברי הרבייה ומפריש נוזל מצחין מפתח הביב. בעונת האביב מטילה הנקבה 15-2 ביצים, ולאחר ההטלה היא נכרכת סביבן ושומרת עליהן עד בקיעתן. תפוצה בישראל: מקו להבים בדרום, צפונה עד לחרמון, למעט מדבר יהודה. סכנה לאדם: מין לטאה לא ארסית.

קורס לוכדי נחשים-מחיר,הליך,דרישות וכל מה שחשוב לדעת

היתר לכידת נחשים בארץ ישראל כפי שנקבע על ידי רשות הטבע והגנים, מונפק בהתאם להוראות התקנות להגנת חיית הבר. ההיתר ניתן לבעליו על פי כללים מסוימים, והוא כולל חובת מעקב תמידי אחרי תוקפו של ההיתר, כמו גם חובת חידוש בכל שנה באמצעות הגשת בקשה לרשות, לאחר דיווח על לכידות נחשים.

הליך הרישום

בקשה לרישום לקורס לכידת נחשים יחייב מילוי טופס הרשמה תוך הספקת הפרטים הנדרשים. הקורס ייערך לפי דין ובשיקולי רשות הטבע והגנים. בעת השתתפות בקורס, תתבצע בחינה עיונית בנושא לכידת נחשים. רק לאחר הצלחת במבחן העיוני, יינתן ההיתר לבעל הקורס לכידת נחשים.

מחיר

המחיר הכספי של הקורס נקבע לפי תכניות העבודה והעלויות הנדרשות, ויכול להשתנות מקורס לקורס(על פי רב סבי 1200 ש"ח). כמו כן, החידוש של ההיתר מצריך תשלום אגרה שנתית, שנקבעת על פי החלטת המחוקק ומשתנה מעת לעת.

במידה ותקופת ההיתר התקפה פגה תוקפה, יחולו תנאים מסוימים על חידוש ההיתר. בהתאם לתקנות, התנאים ישתנו בהתאם לתקופת תפוגת ההיתר. חשוב לציין כי אי הזדמנות לחידוש ההיתר עשויה לגרום להפסקת הפעילות של הלוכד.

בנוסף, נושא הנחשים הארץ-ישראליים הוא חלק מהחוק להגנת חיית הבר וערכי טבע מוגנים. רשות הטבע והגנים אחראית לפקח על שמירת חיות הבר המוגנות, ואין לפגוע בהן, ללוכדן, להחזיקן או להעבירן אלא בהיתר מרשות הטבע והגנים.

דרישות

מבחינת הדרישות לקבלת היתר, נדרש עבר קורס לוכדי נחשים, עם הצלחה במבחן עיוני ומבחן מעשי. עוברי הקורס מקבלים על היתר שמוקצה להם, אך יידרשו לחדש את ההיתר הנ"ל בכל שנה, תוך הגשת בקשה לרשות.

 במידה ואתה שוכח לחדש את ההיתר שברשותך, תוקף ההיתר יפוג ויחולו עליך תנאים מסוימים:

  1.  היתר שפג תוקפו עד שנה ולא חודש בזמן – במקרה זה תחייב להגיש בקשה לחידוש ההיתר ולשלם את האגרה.
  2. היתר שפג תוקפו בין שנה לשנתיים – לצד הבקשה לחידוש והאגרה, תידרש לעבור בהצלחה בחינה עיונית בנושא הנחשים.
  3. היתר שפג תוקפו מעבר לשנתיים – יידרשו ממך התנאים הנדרשים לקבלת היתר חדש לכידת נחשים, כאילו מדובר בבקשה ראשונית.

כדי לחדש את ההיתר, עליך להגיש את הבקשה דרך המערכת המקוונת בפורטל ההיתרים של רשות הטבע והגנים. על אף זאת, חשוב לשים לב ולהציע את הבקשה לחידוש בזמן ראוי, כך שלא תחזיק בהיתר פג בזמן הלכידה.

גיל ותנאים

על פי נוהלי ההיתר, מי שרוצה להירשם לקורס לכידת נחשים חייב להיות אזרח מעל גיל 18 שלא הורשע ולא נענש כנגדו בהליך פלילי או מנהלי עבירה חמורה במשך חמש השנים האחרונות. העדיפות תינתן לעובדי עירייה רשות מקומית, וזכאות להשתתף בקורס תינתן למי שעבר קורס לוכדים, עמד בדרישות המבחנים העיוני והמעשי בהצלחה.

נושא הנחשים הארץ-ישראליים הוא חלק מהחוק להגנת חיית הבר וערכי טבע מוגנים, ולכן הם כוללים חיות מוגנות. לפיכך, הגישה אליהם חייבת להתבצע על פי ההוראות והתקנות הנדרשות.

תקנות

על פי התקנות, הגשת דיווח על הלכידה והשחרור של נחשים בשנה החולפת

תהיה חשובה לשמור על התנאים הבאים:

  •  הגשת דיווח: יש להגיש דיווח אודות הכידה והשחרור של נחשים בשנה החולפת. הדיווח יכול להיעשות באמצעות המערכת המקוונת בפורטל ההיתרים.
  • תשלום אגרת החזקה השנתית: על פי נוהל, יש צורך לשלם אגרת חזקה שנתית עבור ההיתר. סכום האגרה יקבע בהתאם להוראות החוק וההנחיות הנוספות.
  • עדכון ההיתר: כשההיתר שברשותך פג תוקף, יש להגיש בקשה לחידוש ההיתר, כולל תשלום אגרה והמבחנים הנדרשים.

בנוסף, יש לקחת בחשבון שההיתר הוא אישי ואינו ניתן להעברה מאדם אחד לאדם אחר. המשתתפים בקורס לכידת נחשים יהיו חייבים לעמוד בדרישות המבחנים העיוני והמעשי על מנת לזכות בהיתר לכידת נחשים.

 

ציוד ללוכדי נחשים בצפון

מבוא:

בנופים המגוונים של צפון ישראל, בהם הטבע משתלב בבתי גידול אנושיים, מפגשים עם נחשים אינם נדירים. לוכדי נחשים ממלאים תפקיד מכריע בניהול בטוח ויעיל של מפגשים אלו. היבט מרכזי בהצלחתם טמון בציוד שהם משתמשים בו. בלוג זה יעמיק בציוד החיוני ללוכדי נחשים בצפון, יחקור סוגים, פונקציות והעלויות הנלוות.

1. כלים לטיפול בנחש:

  • ווי נחשים: כלים אלו חיוניים להרמה עדינה ולתמרון נחשים מבלי לגרום נזק. הם מגיעים באורכים ובחומרים שונים, כל אחד משרת מיני נחשים ספציפיים. מחירי ווי נחש יכולים לנוע בין 20 ל-100 דולר, תלוי באיכות ובעיצוב.

  • מלקחי נחש: מלקחיים מספקים אחיזה בטוחה בגוף הנחש, ומאפשרים לוכדים לשלוט ולהזיז אותם בבטחה. מלקחיים מתקפלים ומתכווננים הם אפשרויות נפוצות, עם מחירים ממוצעים בין 30 ל-150 דולר.

2. ציוד מגן אישי (PPE):

  • מגפיים עמידים בפני נחש: מגפיים אלה מציעים הגנה מפני הכשות נחש פוטנציאליות, והם חלק חיוני בלבוש של לוכד. מגפיים איכותיים חסיני נחש יכולים לעלות בין 80 ל-300 דולר, תלוי במותג ובתכונות.

  • קשקשי נחש או קרסוליות: כיסויי רגליים אלו מספקים שכבת הגנה נוספת מפני הכשת נחש. המחירים נעים בין 50 ל-150 דולר, בהשפעת החומר והעיצוב.

  • כפפות: כפפות מיוחדות, עמידות בפני הכשות נחש, חיוניות להגנה על הידיים. בהתאם לחומר ולתכונות, כפפות עשויות לעלות בין $20 ל-$80.

3. בלימה והובלה:

  • שקיות או צינורות נחש: לאחר לכידתם, נחשים צריכים להיות מאובטחים להובלה. שקיות או צינורות נחש מגיעים בגדלים וחומרים שונים, במחירים הנעים בין 10 ל-$50.

  • פחי הובלת נחשים: מיכלים עמידים ומאווררים המיועדים להובלה בטוחה של נחשים. המחירים יכולים להשתנות בין $30 ל-$100, תלוי בגודל ובתכונות.

4. ערכת עזרה ראשונה:

  • ערכת הכשת נחשים: ערכת עזרה ראשונה מקיפה המותאמת להכשות נחשים היא חובה ללוכדי נחשים. ערכות אלו עולות בדרך כלל בין 20 ל-50 דולר.

5. תקשורת ותאורה:

  • רדיו דו-כיווני: תקשורת היא המפתח בפעולות לכידת נחשים, במיוחד באזורים נרחבים או מרוחקים. מכשירי רדיו דו-כיווני איכותיים יכולים לנוע בין 50 ל-200 דולר ליחידה.

  • פנסים או פנסים: חיוני לנראות במהלך פעולות לילה. פנסי ראש ופנסים עם אפשרויות אור אדום ידידותי לנחש יכולים לעלות בין 20 ל-100 דולר.

6. ציוד לרכב ותחבורה:

  • שינויים ברכב ידידותי לנחשים: אם משתמשים ברכב להובלה, ייתכן שיהיה צורך בשינויים כגון כלובים או מיכלים מוגנים בפני נחשים. העלויות עבור שינויים אלה עשויות להשתנות בהתאם לסוג הרכב ולדרישות הספציפיות.

סיכום: 

ציוד לוכדי נחשים בצפון ישראל כרוך במבחר מתחשב של כלים וציוד כדי להבטיח הן את שלומם והן את הטיפול ההומני בנחשים. בעוד העלויות עשויות להשתנות בהתאם להעדפות ולצרכים ספציפיים, השקעה בציוד איכותי חיונית לפעולות יעילות לכידת נחשים. ככל שנמשך האיזון העדין בין הטבע לבתי הגידול האנושיים, לוכדי נחשים מצוידים תורמים באופן משמעותי לדו קיום הרמוני באזורי הצפון. 

 

**ציוד בסיסי:**

  • **פנס:** נחשים פעילים בשעות הלילה, ולכן פנס ראש הוא כלי חיוני לציוד. יש למעוניינים לבחור בפנס ראש עם פונקציה USB לטעינה נוחה.
  • **מקל לכידה:** המקל מאפשר ללוכד לבצע כידה מהירה ובטוחה. ישנם מקלות עם שיניים או ללא, ומומלץ לבחור במוצר איכותי.
  • **מיכל העברה:** להעברת הנחשים לסביבה בטוחה לאחר הלכידה. מומלץ לשים לב שהמיכל יהיה אווירונאוטי למניעת נזילות.
  • **פינצטה ארוכה:** לכידה של נחשים ארוכים או במקומות צרים. מומלץ לבחור בפינצטה מנירוסטה לעמידות.
  •  **פטיש:** במקרים נדירים שבהם הנחש צריך חילוץ לעיתים עדיף להשתמש במים וזאת כמובן לחוות דעתו של  הלוכד.

**ציוד מתקדם:**

  •  **סולם:** לכידת נחשים בגובה, סולם עשוי להיות כלי עזר חשוב.
  •  **מצלמת אנדוסקופ:** מצלמה זו מאפשרת ללוכד לסרוק מקומות קשים לגישה ולזהות נחשים בצורה נוספת.
  •  **מקל לכידה רזרבי:** כלי עזר ללוכדים מנוסים, שימושי במקרים קשים.
  •  **הוק:** כלי הרמה המבוסס על עיקול, שימושי בלכידה ובהרמה של נחשים בצורה ידידותית.
  •  ** כפפות חד פעמיות:** להגנה מפני זיהום ומזיקים, לפעמים נחשים מזוהמים בחיידקים שונים.
  •  **כפפות לכידה:** כפפות איכותיות המיועדות לכידה בטוחה של נחשים.

כל הציוד הנ"ל הוא חשוב ומשמעותי בתהליך הלכידה והטיפוח של נחשים, והשימוש הנכון בו יכול להבטיח בטיחות והצלחת המשימה. מומלץ לשים לב להשתמש בכלי הלכידה בצורה אחראית ולהשתמש בהם בהתאם לכשרון שלך ולטבע הנחש. תמיד יש לשמור על בריאות הנחש ולהשתדל לפגוע בו במינימום.

הבדלים ודגשים חשובים

מקל הלכידה

המקל לכידה הוא כלי העיקרי המשמש ללכידת הנחש. חשוב להשתמש במקל בצורה נכונה כדי לא לפגוע בנחש או בעצמך. במהלך הלכידה, המקל מבודד בין הלוכד והנחש ומאפשר להכין את הנחש להעברה בצורה בטוחה. יש לבחור במקל איכותי ונבדק, וללמוד את טכניקות השימוש בו לפני שתתנסה ללכוד נחש בפעם הראשונה.

אנדסקופ

הציוד המתקדם כמו המצלמת אנדוסקופ יכול לשמש ככלי עזר לזיהוי ואיתור נחשים במקומות קשים לגישה. כאשר נחש מסתתר בחורבות, מצלמת אנדוסקופ יכולה לחסוך זמן ומאמץ בזיהוי מיקומו.

ההוק

ההוק הוא כלי עזר להרמת הנחש מהקרקע או ממקומות צרים. עליך להשתמש בהוק בצורה זהירה ולבצע את ההרמה באופן אחיד כדי לא לפגוע בנחש או להזיק לו.

כפפות

כשמדובר בכפפות, כפפות חד פעמיות מספקות הגנה מפני הקשה ונשיכה ויכולות לשמש במקרים שבהם יש צורך לגעת בנחש. כפפות לכידה הן כלי חשוב במיוחד כאשר מדובר בלכידת נחשים במקומות מסובכים אם כי אינו ציוד חובה ולוכדים רבים אינם שתמשים בהם אלא מקפידים לשמור מרחק.

לסיכום 

הציוד והאמצעים הנ"ל הם כלים חיוניים ללוכד נחשים מקצועי. יש לשקול את רמת הניסיון והידע שלך בתחום ולהשתמש בכלי הלכידה בצורה אחראית. זה חשוב להימנע מפגיעה בנחשים ולשמור על בריאותם ובטיחותם. בכל מקרה, מומלץ לפנות ללוכד נחשים מקצועי או לגורמי סביבה המוסמכים לקבוע אם ללכוד או להעביר את הנחשים. כמו כן, עדיף לפנות למומחה אם מדובר בנחשים מסוימים שעשויים להיות מסוכנים או במקרים מורכבים. כלי הלכידה כמו מקלות, מצלמות אנדוסקופ, והוקים יכולים לשפר את יכולות האיתור והלכידה שלך, אך הם יכולים להיות יעילים רק אם נעשה בהם שימוש נכון.

לפני ניסיון ללכוד נחש, מומלץ ללמוד על סוגי הנחשים השונים שנמצאים באזורך וללמוד את השגרה שלהם וטיפים לזיהוי. בנוסף, התעוררות להבנת התנהגות הנחשים והיכולת לזהות אותה עשויה לעזור לך לצורך התקרבות בטוחה ומועילה.

בכל זאת, יש לזכור שנחשים משמשים תפקיד חשוב בביולוגיה ובאזורי הטבע, ולכן חשוב לטפח לשמור ולהחזירם לאזורים שבהם הם חיים.